جراحی کاهش وزن بای پس معده با استفاده از مکانیزمهای مختلفی به کاهش وزن فرد کمک میکند. این روش با ایجاد محدودیت در مصرف کالری و اختلالات سوء جذبی مقدار کالری قابل جذب بدن را محدود میکند. در سال ۱۹۶۷، اولین جراحی بای پس معده توسط ایتو و میسون در دانشگاه آیووا انجام شد. سپس این رویکرد در طول سالها به شکل کنونی آن تغییر یافت. این روش تنها با سوء جذب منجر به کاهش وزن فرد نمیشود بلکه با تکنیکهای محدود کننده و ایجاد یک معده قابل استفاده کوچکتر منجر به لاغری فرد خواهد شد. در این روش جراحان قادر به دور زدن بخش کوچکی از روده باریک و قسمت بزرگی از معده هستند.
این عمل جراحی که با عنوان بای پس معده شناخته شده است از طریق دو راه قابل انجام است. یکی روش برش باز و دیگری روش لاپاراسکوپی که با استفاده از یک برش کوچک به منظور کاهش درد پس از عمل و افزایش سرعت بهبودی انجام میگیرد.
جراحی بای پس معده درمان مؤثر و خوبی برای چاقی مرضی است. با وجود اینکه روشهای جراحی جدیدی برای کاهش وزن کشف شده است ولی هیچ کدام از آنها در طولانی مدت، نتایج بسیار عالی و ایمن ناشی از بای پس معده را ندارند. امروزه جراحی لاپاروسکوپی بای پس معده صدها و هزاران بار سالیانه در کشور انجام میشود. خطرها و فواید آن از نتایج به دست آمده در سالهای اخیر مورد بررسی قرار گرفته شده است. بایپس معده یک راهحل کاهش وزن بسیار عالی است و باید به طور جدی توسط هر کسی که علاقهمند به انجام جراحی چاقی است، در نظر گرفته شود. با این وجود فقط برخی از افراد از این روش راضی و عدهای ممکن است با شکست مواجه شوند. این جراحی اغلب توسط بیمه پوشش داده میشود.
جراحی بای پس معده دو بخش دارد:
بخش ١: ساخت یک کیسه ی کوچک در معده
جراح، معده را به دو قسمت بزرگ و بسیار کوچک تر تقسیم می کند. سپس در فرایندی که گاهاً “منگنه کردن معده” نیز نامیده می شود، قسمت کوچک معده به یکدیگر چسبانده می شوند تا یک کیسه را تشکیل دهند که فقط می تواند یک فنجان یا کمی بیش تر از غذا را در خود جای دهد.
با چنین معده ی کوچکی، فرد به سرعت احساس سیری کرده و در نتیجه کم تر غذا می خورد. این شیوه را “محدود کننده” نیز می نامند؛ زیرا معده ی جدید، مقدار غذایی را که می بپذیرد و جای میدهد را محدود می کند.
بخش ٢: بای پس
در روش لاغری بای پس روده جراح، کیسه ی کوچکی که در معده ایجاد شده را از قسمت بزرگ تر معده و قسمت اول روده کوچک (دوازدهه) جدا می کند و سپس آن را به بخشی از روده کوچک که کمی دورتر است (ژژنوم) متصل می کند. این روش جراحی “Roux-en-Y” نامیده می شود.
پس از انجام این روش ، غذا به طور مستقیم از معده به داخل ژژنوم منتقل می شود، بدون اینکه از دئودنوم عبور کند. این کار باعث کاهش جذب کالری و مواد مغذی می شود ؛ بنابراین کاهش وزن “سوء تغذیه آور” نیز نامیده می شود.
هر دو شیوه ی ذکر شده معمولاً به طور هم زمان و با یک عمل جراحی انجام می شوند و “بای پس معده Roux-en-Y ” نامیده می شوند. معمولاً جراحان هر دو روش را با لاپاروسکوپی انجام می دهند (با استفاده از ابزارهایی، برش های کوچک در شکم ایجاد می کند). هنگامی که لاپاراسکوپی به هر دلیلی امکان پذیر نباشد، جراحان می توانند لاپاراتومی انجام دهند (که شامل ایجاد برش بزرگ در وسط شکم می شود).